BAKED A LA SKA – SKALLOWEEN

‘Ska’ is een muziekgenre dat eind jaren ‘50 van de vorige eeuw is ontstaan in Jamaica. Typerend voor de stijl is de vierkwartsmaat, de altijd weer aanwezige blazerssectie en de steeds opgewekt klinkende dansmuziek die gebaseerd was op uptempo gespeelde reggae. De bekendste Jamaicaanse ska-band was ‘The Skatalites’ die in 1965 in Engeland een grote hit wisten te scoren met het nummer “Guns Of Navarone”.

Hier in Europa was het pas rond 1980 dat Britse bands als ‘Madness’, ‘The Specials’, ‘Bad Manners’ en ‘The Selecter’ hun punkerige variant op het ska-genre begonnen te spelen. Die groepen scoorden de ene hit na de andere en zorgden met hun ‘skinheads’-look en hun hoekerige dansbewegingen voor een heuse rage in Engeland en op het Europese continent. De wat oudere muziekkenners herinneren zich ongetwijfeld grote ska-hits als “Free Nelson Mandela” van ‘Special AKA’, “Gangsters”, “Too Much Too Young” en “A Message To You Rudy” van ‘The Specials’ of “On My Radio” van ‘The Selecter’ en “Night Boat To Cairo”, “Baggy Trousers” en “One Step Beyond…” van ‘Madness’.

De voorbije decennia is de skamuziek een beetje uit de belangstelling verdwenen, maar dat er nog steeds groepen in het genre actief zijn bewijst de formatie ‘Baked A La Ska’, een uit elf muzikanten bestaand Brits collectief uit Manchester dat binnenkort het tien tracks tellende album “Skalloween” op de markt zal brengen. De vier zangers van deze rond keyboardsspeler John Ellis geformeerde band treden op onder de fictieve en best in één ruk door te lezen namen ‘Tom B. Stone’, ‘Frank N. Stein’, ‘Grave Robin Sunflower’ en ‘Kuntri Ranks’.

Op “Skalloween” brengen ze tien nummers die allemaal iets met ‘Halloween’ of met surrealistische horrorfilms te maken hebben. Zo horen we o.a. de themanummers van de films “Ghost Riders In The Sky”, “The Addams Family” en “Ghostbusters” (zie video). De vreesaanjagende geesten komen eveneens voor in de albumopeningstrack en eerste single “Calling All Ghosts” en in “There’s A Ghost In My House”.

Ook “Black Magic Woman”, geschreven door Peter Green voor ‘Fleedwood Mac’ in 1968, hoort perfect thuis in dit schrikwekkende lijstje. Op het nummer “The Imperial March” uit de soundtrack van de film “Star Wars” krijgen we zelfs een vocale bijdrage van ‘MC Darth Vader’ te horen. En je voelt de pijnlijke speldenprikken op je lijf bij het beluisteren van de ‘Baked A La Ska’-versie van de Screamin’ Jay Hawkins-klassieker “I Put A Spell On You” uit 1956.

De officiële release van het album “Skalloween” zal plaatsvinden op donderdag 11 oktober 2019, niet geheel toevallig amper twintig dagen voor de eerstvolgende ‘Halloween’-datum op 31 oktober. Dat deze knotsgekke formatie ‘fun’ boven ‘ernst’ verkiest, hoeven we eigenlijk niet meer echt te vertellen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Limefield Records

video